Spletni misijon 2022 – priprava na veliko noč – dr. Peter Žakelj CM

Z Jezusom nad skušnjavca

Evangelij prve postne nedelje nas povabi, da se ustavimo ob Jezusovem postu, ki se je, kot pravi evangelist Luka, končal s hudičevimi skušnjavami. Skušnjave poznamo. Če jih nekoliko poenostavimo, lahko vidimo, da v njih hudič Jezusu ponudi predvsem lahke rešitve: naj ukaže, da se bodo kamni spremenili v kruh; naj ga počasti in tako pridobi vsa kraljestva sveta; naj skoči s templja, saj ga bodo angeli varovali. Če te skušnjave prenesemo v naše vsakdanje življenje, bi lahko rekli prvi: iskanje lahkih poti iz bolečine ali težav; drugi, dobra kupčija ali pa lahek zaslužek; in tretji: senzacija ali pa dobra reklama.

Prvo vprašanje, ki se mi poraja ob teh skušnjavah je: Čemu danes sploh rečemo skušnjava? Kako naj jo sploh prepoznamo? Jezusu skušnjavo prinese hudič. Ali verjameš, da hudi duh obstaja? Ali verjameš, da je hudi duh ves čas na delu? Če je tvoj odgovor negativen, lahko kar zaključiva razmišljanje o skušnjavah. Saj jih potem sploh ni. Če ni ognja, ni opeklin; če ni vode, se ne zmočiš; če ni hudega duha, ni skušnjav!

Če pa hudi duh je, se moramo tudi zavedati, da je ves čas na delu. Jezus se tega zaveda. Še več, zaveda se, da hudi duh ni kdorkoli, zato na skušnjave odgovarja s Svetim pismom. S tem nam pokaže, da je mogoče pravi odnos do sveta, hudega duha in skušnjav imeti le, če gradimo življenje na trdnem temelju, ki je Božja ne naša besed.

Da bi torej prepoznali skušnjave in se nanje prav odzvali se mora naš razum, naš notranji svet hraniti z Božjo besedo. Na njej lahko zgradimo pravi vrednostni sistem, v katerem bodo zgoraj omenjene skušnjave sploh skušnjave. Sicer ne pomislimo, da nas lahke rešitve tudi pomehkužijo in so v prvi vrsti skušnjave, ne pa resnična rešitev problema. In vendar se danes govori le o tem, kako bi dosegli čim več s čim manj napora. Le v luči Božje besede bomo zgradili pravi pogled na poštenje. Sicer ne bomo opazili, da nas lahka pot do zaslužka mogoče oddaljuje od bližnjega, od družine, od otrok ipd. Nenazadnje, danes je redko kdo previden, če mu je ponujena lahka pot do reklame. Za uspehom, slavo in pomembnostjo pa je pogosto huda skušnjava, da izgubimo pravi pogled na vse. Brez božje besede pa to ni skušnjava, ampak le uspeh.

Današnji evangelij razumem torej kot povabilo, da se ustavimo ob preprostih vprašanjih:

Ali verjameš, da hudi duh obstaja in je ves čas na delu?

Ali te v življenju vodi Božja beseda ali na splošno predvsem lažja pot, tisto kar ti bolj leži, ugaja?

Ali si pomislil, da si mogoče že v marsičem, kar že počneš, nasedel skušnjavi, ki te oddaljuje od Božje logike?

Lahko mogoče narediš sklep za začetek posta: Svoje življenje si bom prizadeval preveriti in uravnavati po Božji besedi.

Pusti svoj komentar