Vsem prijavljenim v program ter vašim družinam ponujamo še izziv. Vabimo vas, da se podate na romanje na božjo pot ki leži na dobrih 1050 metrih nadmorske višine. O tem vrhu, ki se je včasih imenoval Oslovska gora, je pisal že Prežihov Voranc. Na njem sta postavljeni dve cerkvi, ki sta posvečeni sv. Križu. Prvo in manjšo so postavili v prvi polovici 19. stoletja, drugo, večjo pa malo kasneje. Leta 1862 jo je blagoslovil Anton Martin Slomšek, ki je tam zaslutil tudi svojo smrt. V večji cerkvi se pod baldahinom nad tabernakljem nahaja poseben križ. Gre za preprosto rezbarsko delo, ki pa je posebno zato, ker je bil predmet češčenja vsakega romarja, ki se je podal na to pot. Tisti, ki bodo šli okrog oltarja, bodo za njim z zanimanjem opazovali obrezano deblo. Vsak romar, ki je nekdaj prišel sem in šel okrog oltarja, si je namreč odrezal košček lesa, na katerem je stal ta oltarni križ. Blagoslovljeni les naj bi ga spremljal povsod in prinašal blagoslov.

Vrh ponuja lep pogled na Smrekovec in Velenjsko hribovje ter Šoštanj in je dosegljiv tudi z avtomobilom, saj je nanj speljana asfaltna cesta. V kapelici pri cerkvi vas za kipom čaka še zadnje besedilo.

Kapelica, kjer vas za kipom čaka besedilo za razmislek

Prosimo vas, da besedilo vrnete nazaj na svoje mesto. Po opravljenem izzivu, prosimo napišite svoj komentar v rubriko ODZIV.

Kontaktirajte nas

Pošljite nam svoje sporočilo. Odgovorili Vam bomo v najkrajšem možnem času.