Spletni misijon 2021 – priprava na veliko noč – zakonca Matej in Ana Pirnat

SV. JOŽEF, STEBER DRUŽIN

V apostolskem pismu Z očetovskim srcem papež Frančišek sv. Jožefa označi z malone ganljivimi lastnostmi: nežen, ljubeč, poslušen, sprejemajoč, oče ustvarjalnega poguma, deloven in oče v senci. Mnogo besed, ki jih tradicionalno žal skorajda ne povezujemo z moškostjo in očetovstvom.

A v resnici tista tako opevana različnost moške in ženske narave ni v boju, nadvladi in trdosti srca. Resnična moška trdnost je v globokem zavedanju in nenehnem odkrivanju sebe, priznanju lastne šibkosti in nemoči in njunem ljubečem sprejetju. Dvomim, zares dvomim, da lahko v polnosti sprejmem in zaupam drugemu, dokler ljubeče ne sprejmem vsega tistega v meni, kar me boli, rani in me globoko vznemirja, mi gre tako zelo na živce. In morda sem ravno na tem področju lahko najbolj oče svojim otrokom, da jih učim sprejemati njihovo življenje na način, da ga preprosto vzljubim. In tukaj sem lahko najbolj ljubeč mož svoji ženi, ko ne zahtevam, da se po moje spreminja v popolnost, ki si jo sam zamišljam zanjo.

Pri sv. Jožefu me morda najbolj nagovarjata – ne njegova poslušnost Besedi – marveč notranji mir in zaupanje, s katerima to besedo sprejme in potem najde način, da jo uresniči. Posluša, ponotranji ter naredi, kar se od njega pričakuje, čeprav je težko ali celo skregano s tradicijo okolja v katerem živi. Biti oče naj bi pomenilo nuditi oporo in trdnost; vzgajati z avtoriteto. Menim, da je najbolj pristna očetovska avtoriteta ravno v tej skupni poti iskanja, prisluškovanja in odkrivanja znamenj. Pa v pogumu, da stvari poimenujemo takšne kot so in življenje ne na vso silo spreminjamo, marveč v veliki odprtosti sprejmemo. Da navsezadnje sprejmemo tudi to, da se naloga očeta konča in izpolni, ko otrok sam zaživi in odide po svoji poti.

Biti mož in oče morda najbolj v polnosti pomeni biti varuh, ta prva naloga, ki jo Bog zaupa Adamu. A varuh česa? Varuh Božjega daru, da se tako izpolni – kot zapiše p. Rupnik – najtežja naloga očeta: dopustiti, da Bog v drugem izvrši svoje delo, ki ni nujno po moji volji.

 

Vprašanja za osebni razmislek:

Kako in kje si vzamem čas za odkrivanje svojih globin in prisluškovanje Besedi?

Se mi kot moškemu zdi možato in prav, da priznam svoje slabosti, šibkosti in napake in jih celo pokažem pred drugimi? Kakšna čustva v meni zbuja zavedanje o lastni šibkosti?

Kako lahko ženi, partnerki, otrokom izkažem svojo nežnost in pozornost in jim spregovorim o svojih čustvih?

Pusti svoj komentar