Izziv

Vsem prijavljenim v program ter vašim družinam ponujamo še izziv. Vabimo vas, da se podate na romanje na božjo pot ki leži na dobrih 1050 metrih nadmorske višine. O tem vrhu, ki se je včasih imenoval Oslovska gora, je pisal že Prežihov Voranc. Na njem sta postavljeni dve cerkvi, ki sta posvečeni sv. Križu. Prvo in manjšo so postavili v prvi polovici 19. stoletja, drugo, večjo pa malo kasneje. Leta 1862 jo je blagoslovil Anton Martin Slomšek, ki je tam zaslutil tudi svojo smrt. V večji cerkvi se pod baldahinom nad tabernakljem nahaja poseben križ. Gre za preprosto rezbarsko delo, ki pa je posebno zato, ker je bil predmet češčenja vsakega romarja, ki se je podal na to pot. Tisti, ki bodo šli okrog oltarja, bodo za njim z zanimanjem opazovali obrezano deblo. Vsak romar, ki je nekdaj prišel sem in šel okrog oltarja, si je namreč odrezal košček lesa, na katerem je stal ta oltarni križ. Blagoslovljeni les naj bi ga spremljal povsod in prinašal blagoslov.

Vrh ponuja lep pogled na Smrekovec in Velenjsko hribovje ter Šoštanj in je dosegljiv tudi z avtomobilom, saj je nanj speljana asfaltna cesta. V kapelici pri cerkvi, vas za kipom, čaka še zadnje besedilo.

Kapelica, kjer vas za kipom čaka besedilo za razmislek

 

Prosimo vas, da napišete svoj komentar.

 • Simon Brdnik
  Odgovori

  Lepo današnje sončno praznično popoldne je bilo nalašč namenjeno nam trem sodelujočim s svojimi najdražimi, da smo se odzvali na zadnjo nalogo in poromali k Sv.Križu nad Belimi vodami.
  Podoba Barlachovega kipa Ruske beračice je simbolna podoba današnjega časa. Ruska beračica predstavlja današnje brezdomce in begunce, pozabljene in osamljene, bolane in ponižane, ki jih je na vso žalost pri nas čedalje več. Njena iztegajoča roka poleg materialne pomoči predstavlja predvsem pričakovanje tople in prijazne besede spodbude in optimističnega pogleda za prihodnost. Te pomoči pa v tem hitrem tempu življenju pa ni.
  Meni osebno se poraja vprašanje, če sem pripravljen podariti tej simbolni Ruski beračici samo trenutek svojega prostega časa, ali sem pripravljen podariti tem ljudem prijazno besedo in prijazen pogled ?
  Ob Novem letu si postavljamo neke “velike” cilje in želje, ki jih bomo v prihodnjem letu uresničevali.Res je treba imeti cilje in želje,da ne bom stopical na mestu ali se celo pomikal nazaj, ampak bom pogumno zakorakal naprej. In ena od največjih nalog v prihodnjem letu mi bo podarjenje mojega prostega časa, pogovora in obiskov tistim, ki so tega potrebni.
  Vse dobro v prihodnjem letu !

 • Andreja Gumzej
  Odgovori

  Gospa Metka Klevišar s svojo življenjsko držo pomaga tam, kjer človek ne zna ali ne zmore videti, da je življenje pristno, če je »naravnano k Bogu«. To pomeni, da se veseli v dnevu in hvaležen sprejema vse, kar se ne odvija povsem po načrtu, ki ga je naredil sam. Zato sem vesela in hvaležna, da mi je uspelo še enkrat v tem letu poromati na Sveti Križ zaradi izziva – kot se je razkrilo na gori – »ruske beračice«.
  Uboštvo in beraštvo. Med njima v stvarnem svetu ni enačaja. V resničnem svetu pa ubožec in berač poosebljata življenje v pristnem duhu evangelija. Ubožec vidi stisko, lastno omejenost in v njej utemeljeno odprtost za skrivnostno, presežno, Božje, in se nanjo odzove z dejanjem. Berač se odpove lastnini. Bistvo je v glagolu.

Pusti svoj komentar